Από 1 Ιουνίου 2022 No Comments

ΑΡ. ΠΡΩΤ: 310                                                                                                                                             Θεσσαλονίκη, 1 Ιουνίου 2022

Π Ρ Ο Σ:

Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη

Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κα. Λίνα Μενδώνη

ΘΕΜΑ: «Υποστήριξη των αιτημάτων της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ – Μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης».

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Αξιότιμη κα. Υπουργέ,

Έπειτα από σχετικό αίτημα του Σωματείου-Μέλους μας, της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ – Μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης, σας αποστέλλουμε την παρούσα επιστολή καθώς διαπιστώνουμε και εμείς με τη σειρά μας ως Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων Νομού Θεσσαλονίκης τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες του κλάδου καθώς και την άμεση ανάγκη για επίλυσής τους.

Από την πρώτη στιγμή της εμφάνισης της πανδημίας του κορωνοϊού Covid – 19, ο κλάδος της εστίασης αποτέλεσε τον πλέον πληττόμενο κλάδο. Οι επαγγελματίες του χώρου αναγκάστηκαν να κλείσουν τα μαγαζιά τους κατά την διάρκεια των δυο lockdown που επιβλήθηκαν ενώ ακόμη και όταν οι συνθήκες επέτρεψαν την επανεκκίνηση της εστίασης αυτό είτε τους επιβάρυνε με κόστη στα οποία δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν είτε δεν κατέστη ποτέ δυνατό και εμφανίστηκαν τα πρώτα λουκέτα στον κλάδο.

Ακόμη και σήμερα, ο κλάδος της εστίασης είναι αντιμέτωπος με μια πληθώρα προβλημάτων και οι επιχειρηματίες του κλάδου δίνουν καθημερινά ένα σκληρό αγώνα για την επιβίωση τους. Ενδεικτικά σας αναφέρουμε τις ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες όπως επίσης και το ολοένα αυξανόμενο ενεργειακό κόστος, παράγοντες οι οποίοι δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο την βιωσιμότητα των εν λόγω επιχειρήσεων. Σε όλα τα παραπάνω προστίθεται επιπλέον ένα πρόβλημα για το κλάδο της εστίασης και δεν είναι άλλο παρά αυτό των εταιρειών είσπραξης πνευματικών δικαιωμάτων μουσικής. Οι συγκεκριμένοι οργανισμοί απαιτούν την καταβολή οφειλών από πνευματικά δικαιώματα, ακόμη και με ένδικα μέσα, για τις περιόδους όπου τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος είτε παρέμειναν κλειστά με κρατική εντολή λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού Covid – 19 είτε σε περιόδους όπου η λειτουργία τους απαγόρευε ρητά την εκτέλεση μουσικής. Αναλυτικότερη παρουσίαση των προβλημάτων περιλαμβάνεται στο σχετικό έγγραφο της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ –Μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης που επισυνάπτεται σχετικώς.

Κύριε Υπουργέ,

Κυρία Υπουργέ,

Είμαστε βέβαιοι ότι έχετε πλήρη επίγνωση των προβλημάτων του κλάδου της εστίασης και την διάθεση για την επίλυσή τους, όπως έχετε αποδείξει στο παρελθόν επί άλλων παρεμφερών ζητημάτων. Γνωρίζουμε επίσης καλά τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν και τις εργώδεις προσπάθειές σας για την αντιμετώπιση πλείστων όσων προβλημάτων που η πανδημία του Covid-19 έχει προκαλέσει.

Ως Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων Νομού Θεσσαλονίκης (Ο.Ε.Ε.Θ.) θεωρούμε δίκαια και εύλογα τα αιτήματα του μέλους μας, Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ – Μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης και ζητούμε να επιληφθείτε της άμεσης επίλυσής τους με την ευαισθησία, ευθυκρισία και αποτελεσματικότητα που σας διακρίνει.

Ολοκληρώνοντας σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την πολύτιμη συνεργασία σας και παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία.

Με Εκτίμηση,

Εκ μέρους του Δ.Σ. της Ο.Ε.Ε.Θ.

Ο Πρόεδρος                                                       Ο Γεν. Γραμματέας    Μουτσογιάννης Γεώργιος                                Καρασαββίδης Παναγιώτης