Ανακοινώσεις

Αιτήματα Ο.Ε.Ε.Θ. Για Την Άμεση Στήριξη Των Μικρών Και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων

Από 24 Ιουνίου 2022 No Comments

ΑΡ. ΠΡΩΤ: 358                                                                                                                                                     Θεσσαλονίκη, 24 Ιουνίου 2022

Π Ρ Ο Σ:

Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη

Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα

ΘΕΜΑ: «Αιτήματα Ο.Ε.Ε.Θ. για την άμεση στήριξη των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Το τελευταίο διάστημα, η κυβέρνηση προχώρησε στην ανακοίνωση μιας σειράς μέτρων, επιδοματικού χαρακτήρα, τα οποία έχουν στόχο να ανακουφίσουν τα ελληνικά νοικοκυριά από την ακρίβεια.

Τόσο το Power Pass, όσο και τα Fuel Pass 1 και 2 αποτελούν παροχές που επιδιώκουν να μετριάσουν το υπέρογκο κόστος της καθημερινότητας, συμβάλλοντας παράλληλα στην ενίσχυση της βιωσιμότητας των πολιτών.

Ωστόσο, διαπιστώνουμε ότι από την δέσμη μέτρων, κοινωνικού χαρακτήρα, απουσιάζουν οι παροχές προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες δίνουν καθημερινό αγώνα επιβίωσης.

Από τις αρχές του έτους μέχρι και σήμερα, η αύξηση του ενεργειακού κόστους και η κατακόρυφη πτώση του τζίρου έχουν ωθήσει εκατοντάδες επαγγελματίες να βάλουν λουκέτο στις επιχειρήσεις τους.

Σύμφωνα με το Βαρόμετρο του Ε.Β.Ε.Θ., το 82% των επιχειρήσεων αντιμετωπίζει αυξημένο ενεργειακό κόστος ενώ μία στις τρεις επιχειρήσεις δηλώνει ότι η οικονομική της δραστηριότητα εξακολουθεί να επηρεάζεται από την πανδημία. Αποτέλεσμα είναι η αύξηση της ανεργίας, ειδικά στους νέους που έχει λάβει και πάλι μεγάλες διαστάσεις.

Έτσι λοιπόν, ως Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων Νομού Θεσσαλονίκης (Ο.Ε.Ε.Θ.) αιτούμαστε να ληφθούν άμεσα τα ακόλουθα μέτρα:

  1. Να μπει πλαφόν στις τιμές της ενέργειας.
  2. Να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα.
  3. Να παγώσουν οι οφειλές προς το δημόσιο που δημιουργήθηκαν λόγω της πανδημίας.
  4. Να υλοποιηθούν προγράμματα επιδότησης των θέσεων εργασίας και
  5. Με νομοθετική παρέμβαση να απαγορευτούν οι διακοπές παροχής ηλεκτρικού ρεύματος σε νοικοκυριά και επαγγελματίες για όσο τουλάχιστον διαρκεί η ενεργειακή κρίση.

Ολοκληρώνοντας, ευελπιστούμε ότι θα επιληφθείτε της άμεσης υλοποίησης τους με την ευαισθησία, ευθυκρισία και αποτελεσματικότητα που σας διακρίνει. Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την πολύτιμη συνεργασία σας και παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία.

Με Εκτίμηση,

Εκ μέρους του Δ.Σ. της Ο.Ε.Ε.Θ.

      Ο Πρόεδρος                                                       Ο Γεν. Γραμματέας    Μουτσογιάννης Γεώργιος                                Καρασαββίδης Παναγιώτης