Ανακοινώσεις

«Αίτημα Ο.Ε.Ε.Θ. για επανεξέταση της ασφαλιστικής ικανότητας των μη μισθωτών».

Από 1 Απριλίου 2024 No Comments

ΑΡ. ΠΡΩΤ: 298

                                                         Θεσσαλονίκη, 1 Απριλίου 2024

Π Ρ Ο Σ:

Υπουργό Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη

Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης, κα. Δόμνα Μιχαηλίδου

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, κα. Ειρήνη Αγαπηδάκη

Υφυπουργό Υγείας, κ. Δημήτριο Βαρτζόπουλο

Υφυπουργό Υγείας, κ. Μάριο Θεμιστοκλέους

Υφυπουργό Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Βασίλειο – Πέτρο Σπανάκη

Υφυπουργό Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Παναγιώτη Τσακλόγλου

 

Θέμα: «Αίτημα Ο.Ε.Ε.Θ. για επανεξέταση της ασφαλιστικής ικανότητας των μη μισθωτών».

Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί,

Από την 1η Μαρτίου του 2024 εφαρμόζεται ο γενικός κανόνας για την ασφαλιστική ικανότητα, αυτό σημαίνει ότι:

– για τους μισθωτούς: απαιτείται η πραγματοποίηση τουλάχιστον 50 ημερών εργασίας κατά το προηγούμενο έτος, και η ασφαλιστική τους ικανότητα ανανεώνεται αυτόματα ανεξαρτήτως του αν ο εργοδότης έχει καταβάλει τις ασφαλιστικές εισφορές.

– για τους μη μισθωτούς: απαιτείται η συμπλήρωση 2 τουλάχιστον μηνών ασφάλισης κατά το προηγούμενο έτος, η καταβολή των απαιτητών εισφορών μέχρι το τέλος του προηγούμενου έτους και, αν υπάρχει οφειλή, πρέπει να έχει ρυθμιστεί και να τηρείται η ρύθμιση.

Οι οφειλέτες θα πρέπει να διευθετήσουν το σύνολο των υποχρεώσεών τους προς τον ΕΦΚΑ, όσον αφορά τις εισφορές για το 2023, είτε αποπληρώνοντας το σύνολό τους, είτε ρυθμίζοντάς τις οφειλές έως 24 δόσεις. Εφόσον κάποιος εξοφλήσει πλήρως το ποσό που οφείλει θα πάρει ετήσια ασφαλιστική ικανότητα, ενώ εάν το ρυθμίσει θα πάρει μηνιαία.

Αυτό όμως θεωρείται ασφάλιση δύο ταχυτήτων, καθώς  οι ελεύθεροι επαγγελματίες αδικούνται κατάφορα έναντι των μισθωτών και, ναι υπάρχει η πρόβλεψη ότι  οι οφειλέτες  μη μισθωτοί θα έχουν δικαίωμα πρόσβασης στις δημόσιες δομές υγείας ως ανασφάλιστοι, αλλά δεν θα δικαιούνται δωρεάν συμμετοχή στις εξετάσεις και στα φάρμακα όταν επισκέπτονται παρόχους υγείας, φαρμακεία, συμβεβλημένους γιατρούς με τον ΕΟΠΥ κ.λ.π.

Με λίγα λόγια  θα πρέπει οι ίδιοι να βάλουν το χέρι στην τσέπη τους και να πληρώσουν, γιατί πόσο εύκολο είναι να κλείσει μια μικρομεσαία επιχείρηση για να μεταβεί ο επαγγελματίας, ακόμη και για εξετάσεις ρουτίνας σε δημόσια δομή, πόσο δε για σοβαρότερα προβλήματα υγείας.

Μέσα στα πλαίσια του καταστατικού μας σκοπού και καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια,  με αφορμή το συγκεκριμένο ζήτημα  που απασχολεί έντονα τα μέλη μας, επαγγελματίες και εμπόρους της πόλης, αιτούμαστε, ως Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων Νομού Θεσσαλονίκης (Ο.Ε.Ε.Θ.) και με την ιδιότητά μας ως  αντιπροσωπευτικής  επαγγελματικής οργάνωσης δευτέρου βαθμού,  την επανεξέταση του φλέγοντος θέματος της ασφαλιστικής ικανότητας των μη μισθωτών που ταλαιπωρεί χιλιάδες επαγγελματίες, με σκοπό την δικαιότερη και αποτελεσματικότερη εφαρμογή του μέτρου.

Ολοκληρώνοντας σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τις ενέργειές σας και ευελπιστούμε στην άμεση επίλυση του ζητήματος.

 Εκ μέρους του Δ.Σ. της Ο.Ε.Ε.Θ.

      Ο Πρόεδρος                                                       Ο Γεν. Γραμματέας    Μουτσογιάννης Γεώργιος                                Καρασαββίδης Παναγιώτης